Εγγραφή
Μυστικά διατροφής και ευεξίας

Η συστηματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν τις βάσεις για μια καλή ζωή. Ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του B2Run Greece είναι να συμβάλλει στην προώθηση και υιοθέτηση ενός πιο ενεργού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, όσον αφορά στις καθημερινές συνήθειες, εντός και εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος. Η υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών και καλών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με τη γυμναστική, προσδοκούμε να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας βελτιώνοντας σημαντικά τον τρόπο ζωής μας.

Post-workout διατροφή

Το σωστό timing

Το πότε θα φάτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι θα φάτε!Μετά από τη γυμναστική ο οργανισμός χρειάζεται να αναπληρώσει το συντομότερο όλα τα πολύτιμα συστατικά αλλά και το γλυκογόνο που έχασε κατά τη διάρκειά της. Επίσης, έχει ανάγκη από πρωτεΐνη για να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι μύες του σώματός σας, οι οποίοι «τραυματίστηκαν» κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά αν δουλέψατε με βάρη. Επιπλέον, χρειάζεται άμεσα ηλεκτρολύτες, τους οποίους έχασε λόγω της εφίδρωσης. Το γεγονός, λοιπόν, πως μπορεί να μην προλαβαίνετε ή να μην είναι η ώρα να φάτε ένα κανονικό γεύμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε νηστική/ -ός μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα. Φροντίστε να έχετε πάντα μερικά snacks μαζί για να σας «κρατήσουν» μέχρι το επόμενο κανονικό γεύμα αλλά και για να βοηθήσουν το σώμα σας να ανακτήσει τις χαμένες δυνάμεις του.

Τι να φάτε

Ο ρόλος των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών είναι σημαντικός τόσο πριν όσο και μετά τη γυμναστική. Η βασική, ωστόσο, διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά γεύματα είναι ότι μετά την προπόνηση χρειάζεστε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται πιο αργά, σε αντίθεση με πριν από την άσκηση που χρειάζεστε απλούς για να σας δώσουν άμεσα ενέργεια.

Μην αμελείτε την ενυδάτωσή σας

Η άμεση αναπλήρωση των υγρών που χάσατε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Πιείτε αρκετό νερό ακόμα κι αν δεν διψάτε τόσο. Η δίψα δεν είναι καλός δείκτης των επιπέδων ενυδάτωσης καθώς εμφανίζεται όταν ήδη υπάρχει απώλεια 2% του σωματικού βάρους ή και περισσότερη. Φυσικά, η ποσότητα του νερού που χάσατε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερους αυτούς της διάρκειας, της έντασης, των περιβαλλοντικών και καιρικών συνθηκών αλλά και του οργανισμού σας. Αν η άσκηση που κάνετε είναι έντονη ή έχει πολλή ζέστη ή υγρασία, καλό θα ήταν να προσθέσετε ηλεκτρολύτες στο νερό σας για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένη/ -ος.

Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσετε την ποσότητα του νερού που χρειάζεται να πιείτε, είναι να ζυγιστείτε πριν αλλά και μετά τη γυμναστική και στη συνέχεια να καταναλώσετε 450-675ml νερού για κάθε 0,5kg σωματικού βάρους που χάσατε. Πάντως, ό,τι κι αν πιείτε μετά τη γυμναστική, φροντίστε να μην είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό αλλά σε μία μέση θερμοκρασία. Πίνετέ το με μικρές, συχνές ποσότητες και όχι μονομιάς όλο μαζί. Η τακτική αυτή θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει τα υγρά σε πολύ λιγότερο χρόνο χαρίζοντάς σας ενέργεια και πρωτίστως καλή ενυδάτωση.

Χρήσιμες συμβουλές για να τρέξετε το πρώτο σας 5άρι σαν πρωταθλητές
Υγιεινά Pre-workout snacks
Post-workout διατροφή
Γυμναστείτε ανάλογα με την ηλικία σας